За калция е длъжен да знае всеки!

калцийартлайфИма пет основни елемента присъстващи в човешкото тяло – това са кислород, азот, въглерод и калций. Калцият заема най-важно място, тъй като той регулира дейността на над 300 фермента в нашия организъм.
Калцият се отнася към макроелементите. Защо? Защото дневната потребност на човек от този елемент е много голяма.За възрастен човек е необходим над 1 грам калций на ден. Потребността от него се проявява още в майчината утроба и расте като набор от костна маса (до към 25 години). При нормално съдържание на калций в кръвта, клетката получава всичко необходимо за нейното хранене, растеж и деление, а това значи, че организмът се обновява нормално и животът продължава. При недостиг на калций, клетката не получава нормално хранене, което се отразява на нейния растеж, но продължава своя дележ. В резултат, от нездрави клетки, се раждат две нови, вече носещи в себе си различни патологии. Клетките се видоизменят и стават източници на тумори, миоми, аденоми, мастопатии, кисти, полипи, остеопороза – и всичко това от недостиг на калций в организма! Дадена ни е от природата способността да се движим: да бягане, да се занимания със спорт, танци и др.

Основно място за съдържание на калций в организма на човек – това е костната тъкан. Именно калцият отговаря за състоянието на нашия скелет и за способността на мускулите ни да се свиват и отпускат. Това се отнася и за сърдечния мускул, защото калцият контролира и сърдечния ритъм.

Съществува още понятие – обмен на калция, т.е. калций постъпва в организма, но така също и се извежда от него. А тук е важен баланса.

Нарушението на баланса на калция води до неговия дефицит, а дефицитът води до много разпространеното заболяване – остеопороза. Това е заболяване, което е свързано с повреда на костната тъкан, водещо до чупливост и деформация на костите.

Кога се появява нарушение в баланса на калция?

Първо – при бременност, когато при жените се изразходва голямо количество калций, и при нарушение на неговия метаболизъм той може да намалее от запасите, а по-късно и от костите.

Второ – с възрастта (към 40 години) се нарушава баланса на калций и магнезий. При дефицит на магнезий, бъбреците за да балансират задържат и по-малко калций.

Трето – женският хормон естроген помага за задържането на калций. Следователно, намаляването на изработването на този хормон води до голямо извеждане на калций от организма.

В съвременното общество остеопорозата все по-често се среща при млади хора. Болшинството от млади юноши и девойки не придобиват пълен обем от костна маса до 25 години, т.е. още от самото начало те имат скрит дефицит. Системата за хранене на съвременните младежи включва голямо количество вредни продукти, които бързо извеждат калция.

Кои продукти извеждат калция от организма?

 • Кафе
 • Захар
 • Алкохол

 Какво да правим, така, че калцият в организма да бъде в норма?

 • Да се откажем или драстично да намалим продуктите извеждащи калция
 • Да поддържаме нивото на магнезий. Продукт Калцимакс.
 • По възможност да поддържаме нивото на естрогени (с помощта на фитоестрогени, т. е. естрогени, съдържащи се в растенията, и стимулиращи изработката на собствени естрогени). Продукт Формула за жена, Младомастон

Най-вероятно дефицит на калций има когато:

 • чупливост на ноктите
 • пукане на ставите
 • сухота на кожата
 • превишаване на кафе
 • цигари
 • косопад

Какво да направим за да избегнем дифицита на калций?

kaltsimaksmКалцимакс – комплекс от микро- и макроелементи. Съдържа калций, магнезий и други йони, които участват във формирането на костната, съединителната и нервната тъкан, както и в обмяната на веществата.

В магазин

джоинт_флексsmДжойнт флекс – противовъзпалителен комплес за опорно-двигателната система. Преднозначен е за ефективна корекция и възтановяване функциите на опорно-двигателния апарат, както и за профилактика на тяхните нарушения.

В магазин

формула_женщиныФормула за жена – балансиран комплекс, създаден специално за нуждите на женския организм. Комплексът нормализира минералния баланс и се препоръчва за профилактика на заболявания, свързани с промените в хормоналния фон: остеопороза, туморни заболявания на гърдата и половите органи; премахвание нанаприятните усещания, свързани с пре- и постменопаузата.

                         В магазин

Оставить свой комментарий

Поиск по сайту
Подписка
Поделиться:
Последни коментари
  © 2018    Арт Лайф    //    Вход   //    Вверх