Какво е глутен, с какво е опасен и какво е безглутенова диета

без_глутен_значкаСамата дума  глутен произлиза от латински език и означава «лепило». Глутен – това е сложен белтък, който присъства в състава на зърната на много зърнени култури, такива като пшеница, ръж, овес и ечемик. Той прави тестото еластично и влияе на скоростта на неговото нарастване по време на печене. Можем да го намерим във всички продукти от пшеница, ръж, овес, ечемик и техните производни. Можем да го намерим в хляб, питки, бисквити, кексове, торти, пици, макаронени изделия, бира и др.

В организма на хора с генетична предразположеност към някои от фракциите на глутена (глиадини) се развиват възпалителни реакции. При болни с цьолиакия имунната система разпознава този белтък като чужд и го атакува със всички възможни средства. Бедата е там, че под ударите попада не само глутена, но и тези тъкани, в които присъства или в имунни клетки. Първи се увреждат стените на тънките черва.

Освен храносмилателния тракт страда и сърцето, мозъка, ставите и други органи. Освен това, при много хора се наблюдава скрита непоносимост към глутена. Симптомите са слабо изразени и само в комплекс могат да насочат лекаря към правилна диагноза, която трябва да се потвърди със специална проба.

Въпреки, че  цьолиакия поразява само 1% от населението, според някои оценки, при  всеки трети се наблюдават едни или други имунни реакции към глутена. Най тъжното е, че в много случаи анализа за непоносимост към белтъка не дава ясен отговор.

Много хронично болни лица с неясна диагноза, след преминаване на безглутенова диета, се чувстват много по-добре.

Непоносимост към глутен при здрави хора

Защо проблема с непоносимост или чувствителност към глутен стои така остро в наши дни? Работата е там, че пшеницата, която се употребява в храните на съвременния човек, се различава много от това с което са се хранили нашите предци. Сега ние употребяваме сортове пшеница с повишено съдържание на белтък, а значи и на глутен. Нищо чудно, че за последните 200 години честотата на  цьолиакия в човешката популация е нарастнала с 400%.

От друга страна човешкия организъм не е добре приспособен към приемане на зърно – основната храна на птиците, в която се намират всички нужни ферменти за това.

Ако ви безпокои честа болка в корема, обща слабост, анемия и вие подозирате скрита непоносимост към глутена, то може да пробвате диета от която са изключени продукти съдържащи глутен.

Освен това помнете, че безглутеновата диета се отнася към лечебните, а не към хипокалоричните диети. Отслабването с тях, въпреки че е възможно, е трудно без допълнителни ограничения.

Безглутенови продукти на Арт Лайф:

Кафе Турбодрайв 3 в 1

Какао

Кисели

Бонбони

Първо и второ ястие

Оставить свой комментарий

Поиск по сайту
Подписка
Поделиться:
Последни коментари
    © 2018    Арт Лайф    //    Вход   //    Вверх